Technieken

Onze kung fu trainingen hebben een gestructureerde opbouw, waarbij regelmatig gebruik gemaakt wordt van de meeste onderstaande traditionele technieken en trainingsonderdelen:

Beentechnieken

  • Grondtrappen / vegen
  • Lage trappen
  • Hoge trappen
  • Sprongtrappen
  • Been – afweertechnieken
  • Combinaties van beentechnieken
  • Klassieke standen – Kung fu kent een zestal basisstanden die in het vaste programma van kung fu school Peng Ying Shui zitten.
ChineesNederlandsAfbeelding
Gung buBoogstand

Basisstand Gung bu (Boogstand)

Ma buPaardezithouding

Basisstand Ma bu (Paardezithouding)

Xi buKruisstand

Basisstand Xi bu (Kruisstand)

Xu buKorte gevechtsstand

Basisstand Xu Bu (Korte gevechtsstand)

Ti xi di li buHoge stand

Basisstand Ti xi di li bu (Hoge stand)

Kua buLange achterwaartse stand

Basisstand Kua bu (Lange achterwaartse stand)

Handtechnieken

  • Chin Na / Qin NaOnderdeel van de Chinese vechtkunst die bestaat uit het grijpen en controleren van spieren, pezen en gewrichten met als doel de tegenstander zo te neutraliseren dat er geen (blijvend) letsel ontstaat.
  • Wing ChunWing Chun is een vechtkunst uit het zuid-oosten van China. Het is een stijl waarin de nadruk ligt op korte en snelle bewegingen. De stijl vindt zijn oorsprong in een van de Shaolin kloosters. Wing Chun is gespecialiseerd in vechten op korte afstand. De bekendste beoefenaar was Bruce Lee.
  • ZelfverdedigingAls bescherming tegen rovers hebben de Shaolin monniken een unieke krijgskunst ontwikkeld die voornamelijk gebaseerd is op het gedrag van dieren uit de natuur. De technieken zijn zeer uitgebreid en de beoefening vereist lenigheid, kracht, balans en concentratie. Kung fu is bedoeld om jezelf te verdedigen, gewapend of ongewapend en bestaat uit vele basiselementen, zoals klassieke standen, complexe bewegingen en -patronen en aanvals- en verdedigingstechnieken.
  • Klassieke handtechnieken
  • Verschillende manieren van stoten
  • Shaolin dierstijlen:

DierKarakterAfbeelding
Lung of Long / DraakEén van de vijf dierstijlen van het Shaolin kung fu is de draak. Hij staat bekend om zijn bovennatuurlijke machtige houding, intelligentie, innerlijke kracht, zachte en cirkelvormige grijpende bewegingen.

Draak - Klassieke dierentechniek

Hu of Fu / TijgerEén van de vijf dierstijlen van het Shaolin kung fu is de tijger. Hij staat symbool voor kracht, energie en moed.

Tijger - Klassieke dierentechniek

Hok of Hao / KraanvogelEén van de vijf dierstijlen van het Shaolin kung fu is de kraanvogel. Hij staat bekend om zijn buitengewone libido, concentratie en geduld, maar heeft ook de reputatie van een lang leven als gevolg van zijn innerlijke levensenergie.

Kraanvogel - Klassieke dierentechniek

Bao / PanterEén van de vijf dierstijlen van het Shaolin kung fu is de panter. Hij staat bekend om zijn felheid, souplesse, gespierdheid en extern gerichte explosieve energie.

Panter - Klassieke dierentechniek

She / SlangEén van de vijf dierstijlen van het Shaolin kung fu is de slang. Hij staat bekend om zijn listigheid, snelheid, zachtheid, nauwkeurigheid en innerlijke energie.

Slang - Klassieke dierentechniek

Vormen (Chuan: 套路)

Chuans zijn een patroon van kung fu technieken die een gevechtsituatie simuleren en moeten beheerst uitgevoerd worden.

  • Klassieke schijngevechten] Klassieke schijngevechten – Chuans zijn een patroon van kung fu technieken die een gevechtsituatie simuleren. Het is een combinatie van alle mogelijke kung fu technieken, lichaamsbeheersing, uithoudingsvermogen en lenigheid. De chuans moeten beheerst uitgevoerd worden en zijn een indicatie van het niveau van de leerling.

2e vorm: Xi Liu Chuan door René Verkaart

6e vorm: Liu Chuan door Jeroen Kroll

Sparring (Nuk Sau)

  • Modern sparring (semi-contact)Bij sparren moeten twee deelnemers, die voorzien zijn van beschermers, het tegen elkaar opnemen. Het sparren bij wedstrijden houdt in dat de deelnemers elkaar bevechten door middel van direct fysiek contact, en ze wordt gewonnen door de deelnemer met het hoogst aantal punten aan het eind van een gevecht. Meestal bestaat zo’n gevecht uit drie ronden van drie minuten. Punten worden toegekend wanneer geoorloofde technieken nauwkeurig en krachtig op de geldige scoringszones van het lichaam worden uitgevoerd. Lees ook het reglement.

– Beschermend materiaal
– Semi contact systeem
– Wedstrijden

  • Klassiek sparring:

– Klassieke standen